zieke werknemer

  • paula-joy

    dag allemaal.

    ik heb een kleine winkel en daarin werk voor 1 dag in de week 1 werknemer naast

    mij. (tevens voor vakantie's enz). Deze werknemer heeft een ongeluk gehad en kan voorlopig niet meer werken(zeker 6 maanden niet). ik ben er niet tegen verzekerd.

    nu vraag ik mij af hoelang ik deze persoon zijn volledige loon moet blijven doorbetalen. het is een grote kostenpost voor een klein bedrijfje al de mijne

    Misschien weet iemand uit ervaring wat in dit geval de beste handelswijze is.

    Bij voorbaat dank voor de moeite van het antwoorden

    Paula-joy Middelkerke.

  • Dignus

    Als het aanhouden van deze werknemer ertoe bijdraagt dat je verlies draait, dan kun je de werknemer ontslaan. Zeker weet ik het niet. Daarnaast is het de vraag of de werknemer het ongeluk tijdens werktijd of erbuiten heeft gekregen.Is het erbuiten, dan is het niet de verantwoordelijkheid voor de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan sporten. In de voetbalcompetitie (amateurs) werden scheenbeschermers verplicht gesteld. Waarom? “Veel” werknemers liepen blessures tijdens het voetballen op. Bij het verplichten van scheenbeschermers was de drijfveer dat de werknemer zelf moest opdraaien voor eventueel “geleden schade”. Ik zou wel eerst bij anderenadvies inwinnen of het bovengenoemde nog up-to-date is.

    Groetjes

  • Derk

    Als een werknemer arbeidsongeschikt is als gevolg van ziekte (in dit geval een ongeluk), dient de werkgever ten minste 70 % van het loon door te betalen. Het kan zijn dat er in een CAO (geldend voor jouw sector) is afgesproken dat een werknemer 100% van zijn loon doorbetaald krijgt. De bewering van Dignus dat je een werknemer kan ontslaan als er als gevolg van zijn ziekte kans is op verlies, is mijns inziens onjuist. Een zieke werknemer kost altijd geld. Dit is echter geen reden om hem of haar te ontslaan. Ook een blessure als gevolg van bijvoorbeeld een skiongelukje of een voetbalwedstrijd kan niet lijden tot ontslag. De werkgever is niet verantwoordelijk voor de omstandigheden waarin de blessure (arbeidsongeschiktheid) ontstaat, het is dus geen bedrijfsongeval, maar de ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van zijn werk komt wel op het bord van de werkgever terecht. Een werknemer kan alleen in het geval van aantoonbare nalatigheid in de toedracht van de arbeidsongeschiktheid zijn recht op loondoorbetaling verliezen. Dit is echter niet eenvoudig aan te tonen.

    Als je verwacht dat de werknemer langdurig niet in staat zal zijn zijn of haar werk te verrichten (> 6 weken), vergeet dan niet advies van de Arbodienst in te winnen en de Wet verbetering poortwachter te volgen. Anders kan het nog vele malen duurder uitpakken dan een “normaal” ziektegeval al kost.

    Succes ermee, zowel werkgever als werknemer.